dop - vigsel - begravning

Som organist svarar jag för musiken som ska spelas under gudstjänsten. Det handlar om psalmer, ingångs- och utgångsmusik eller mellanspel och komp till en solist. Musiken bidrar mycket till gudstjänsten och skapar en unik stämning. Därför är det viktigt att inte glömma den här delen av planeringen. Här får du några tips. Följer du dem blir det riktigt bra och smidigt:

Det man brukar ha....

Psalmer

Psalmerna väljer du tillsammans med prästen. Ta gärna psalmboken och se vilka texter och melodier du gillar. Det finns ju en del typiska dop-, vigsel- och begravningspsalmer. Kanske gillar du dem, kanske andra. Du är alltid välkommen med egna förslag. Se vilka texter som är betydelsefulla för dig. Om du inte har egen psalmbok, så går det säkert bra att låna en av din församling.

Ingångs- och utgångsmusik, mellanspel

Mendelssohns eller Wagners bröllopsmarsch, Oskar Lindbergs Gammal fäbodpsalm, Benny Andersons Tröstevisa eller Bachs Air osv känner de flesta till. För organisten är det ändå bra om han får veta vad du önskar några dagar innan. Det kan vara länge sedan han eller hon spelade stycket.

Om du vill ge dopet, vigseln eller begravningen en personlig prägel kan du naturligtvis också välja andra stycken. Kanske har du egna idéer? Då är det bra att du kontaktar organisten i god tid. Det finns två anledningar: Organisten måste troligen ha noter och sen måste han också ha tid att öva. Ibland kan det vara så, att det tar tid att få tag på noter eller att det inte ens går. Ibland kan någonting låta tråkigt på orgel. Då måste vi tillsammans fundera på alternativ.

Kanske är det så att du inte riktigt vet vad du ska ha? Inget fel på det. Träffa kyrkomusikern, så får du provlyssna olika stycken som han kan rekommendera. Dessutom får du intryck av hur musiken kommer att kännas i kyrkan. Det finns en hel del kul musik som du säkert inte ens har hört talas om!

Vid begravning kontakta organisten så tidigt som möjligt vid bröllop gärna en månad i förväg.

Solister

Sång eller ett instrument? Spelar ingen roll. Det är fint när en kompis, ett syskon, barn eller anlitad musiker berikar gudstjänsten. Vanligtvis är det dock så, att en sångare eller instrumentalist behöver komp. För att samspelet ska lyckas bäst är det viktigt att den som ska kompa också kan öva kompet och sen öva med solisten. Det är frågan om noter igen och sen att hitta tid till gemensam övning. Alltså, har du någon som ska spela något, så be henne eller honom att kontakta organisten så snart som möjligt.

Följ dessa goda råd, så kommer det att funka.


<-----tillbaka<------