Orgeln i Ulrika Eleonora kyrka, Söderhamn


Huvudverk I Svällverk II Ryggpositiv III Korverk IV Pedal
16 Pricipal

8 Pricipal

8 Flute harmonique

8 Gamba *

4 Oktava

4 Hålflojt

2 2/3 Kvinta

2 Oktave

Mixtur VI

16 Trumpet

8 Trumpet *

Kornett III

II/I, III/I, IV/I

16 Gedackt Pommer (C-H *)

8 Principal

8 Rörflöjt

8 Salicional *

8 Voix celeste *

4 Oktave

4 Flute octaviante

2 2/3 Larigot *

2 Hålflöjt

1 13/19 Mollters *

8/9 Nona

Mixtur VI *

16 Bombarde

8 Oboe

4 Clarion

Tremulant

III/II

Noli me tangere

8 Gedackt

8 Kvintadena

4 Pricipal

4 Rörflöjt

2 2/3 Nasard

2 Waldflöjt

1 3/5 Ters

1 1/3 Kvinta

Scharf IV

8 Krummhorn *

Tremulant

8 Gedackt *

4 Principal *

4 Flöjt *

2 Flageolette *

Scharf II *

Rörklockor (g-g2)

32 Borduna (d-f1 *)

16 Principal *

16 Subbas *

8 Oktava *

8 Gedackt *

4 Octava *

Rauschkvint IV *

16 Basun *

I/P, II/P, III/P, IV/P

* gamla stämmor

Orgeln byggdes av Septima AB Umeå och invigdes 1990. Spiritus rector är dåvarande organisten Berndt Häggbom.

Registersvällare, kombinationssystem 100 fria, två spelbord läktar/kor, Tutti, Rörverk av

Intonation: Rune Rönnkvist

korverk med rörklockor

huvudverk

svällverk

svällverk

Kritik:

Orgeln är utan tvekan unik. Det händer förstås sällan att det byggs fortfarande orglar med system som inte nå upp till kraven som ställs idag på orglar som ska duga till konstnärlig orgelspel. Utan tvekan måste man också lägga märke till orglar som innehåller exotiska alkvoter. Dessutom är storleken samt fyra manualer något som ger orgelentusiaster kanske glädje.

Huvudverk

Orgelns hjärta, huvudverkets principaler, är rätt så tråkiga. Tyvärr är deras dimension och intonation valt på ett sätt som gör att de framstår som helt karatärslösa. De har varken förmåga att berätta eller att ge en varm romantisk känsla. Man känner igen att det handlar om pricipaler, men tyvärr blir barockmusik ganska ointressant eftersom klagen speciellt i plenum är alldeles för otydligt och mera en grå massa som flyttar på sig. Romatisk musik däremot låter förhållende vis light eftersom principalerna saknar dessutom en fundament i sin klang. Är kyrkan 1/3 del fylld med sångare visar sig också att principal 8 och 4 är för svag och inte lyckas fylla rummet med en gedingen klang.

Plenum låter mörkt och otydligt eftersom mixturen ligger mycket lågt och är luddig. Det fungerar bäst med Reger på 16´ bas.

Rörverket är problematiskt. Tyvärr har man använd sig av en gammal trumpet 8 från neobarocka företrädaren. Stämman är av låg kvalitet. Materialet är för tunn. Det märks framförallt att stämman tappar sin stämmnieng ganska snabb. Trumpet 8´s klang bär inte. Stämman saknar grund och är för svag. Den lämpas varken som soloregister utöver mp-klangnivå, eller som bra stämma för att kompa t.ex. församlingssången. Trumpet 16 är däremot av utvald hög kvalitet och har rätt dimension. Tyvärr upstår då svårigheter i samspelet med trumpet 8 eller plenum. trumpet 16 dominerar klangen, det hela kollapsar åt mörka hållet. En bullrig äventyr.

Flute harmonique är utan tvekan ett bra val för huvudverket för att kunna spelar vakra romantiska melodier. Dock här stämman ett offer. Eftersom huvudverket saknar en flöjt i 8 fot läge, har intonatören bestämmt sig att dräpa den så att den lämpas för att kompa svällverket eller ryggpositivet. Den ska ersätta gedackt 8 som inte finns. Hur det påverkar klangen kan tänkas. Gamban som är också återvunnen av neobarocka företrädar orgeln har tydligen aldrig varit bra. Den låter så lite charmant att man gärna unvika använda den.

Svällverket

Positivt är att svällaren ger bra effekt. Disposition och intonation är dock inte så lyckat. Principalerna är av bra kvalitet och ger en något romantisk känsla. På dem goda gamla tider påminner också salicional och voix celest som gärna kan vara Setterqvists arv. Tillammans med Gedacktpommer - som passar inte riktigt in en romatisk miljö - som är ganska oprofilerad finns grunden för romatiska klanger till vilken också den goda flute octaviante bidrar. Tyvärr har vi här återligen en flöjt 8´problem. rörfjlöjt 8´ är inte romatisk och stör bara, alterntiv finns inte. Rörverket är däremot kraftigt och klangful. Alla stämmor är av utmärkt hög kvalitet och drar starkt åt fransk-symfonisk håll. Speciellt oboen lämpas utmärkt för franks och annan romantisk orgelmusik. Den gamla allroundorgel idéen från 60-talet kräver naturligtvis - att bygga utan trompett harmonique 8´- kräver naturligtvis att 16´och 4´är så intonerade att de går ihop med oboen eller minst med trumpet 8´ från huvudverket. Det fungerar inte här. Rörverkets grand jeux i svällaren låter bra fattigt på 8´ läge i svällaren. Det blir bara en pampig 16´+ 4´ klang med lite 8´i bakgrunden. Försöker man mixa ihop en grand jeux med trumpet 8´från huvudverket så är inte heller tillfredställande eftersom trumpet 8´flyttar inte ihop med stämmorna från svällverket på grund av helt annorlunda karaktär och för lite bärkraft. En helt annan historia är de två exotiska alikvoter. I och för sig är de intressenta och för improvisation och nytida orgelmusik ett bra val. De är dock handikappde. På grund av för stark intonation ger de inte bara färge men också penetrerar öron ganska snabbt. Det är inget kul. Sedan hör de hemma i 50 och 60-tals musiken som passar inte till det romatiska uppläget av svällverket. Riktigt märkligt är dock mixturen. Den ligger så pass hög att den tillsammans med sin skrikigt intonation är ett hot för den som lyssnar. Dessvärre bärs den inte av grundstämmorna på grund av sin utpreglad och misslyckat neobarock karaktär. Tillsammans med rörverket är det helt oacceptabelt. Dessutom är den av ganska låg tillverkningskvalitet så att den låter udda och enstaka pipor snabbt kan slå över och går inte pålitligt att kontrollera.

Ryggpositiv

Det är strålande. Här är det en enda stil som fullgjordes. Allting är av hög kvalitet och stilrent samt mycket lyckad intonation. Scharff går dock på gränsen att vara lite för stark enligt min uppfattning. Speciellt vackert är krummhorn som utstrålar värme och karaktär och fungerar nästan universellt.

Pedal

De flesta stämmor är helt ok. Ett exempel på misslyckad pyssel är dock Borduna 32´. Här har man flyttad upp en gamal subbas 16´och köpt till de lägsta pipor. Problemet är att de gamla pipor orkar ingenting. När man lämnar stora oktaven och går över från Laukhoffs suprema pipor till dem andra, så försvinner stämman helt. Fyla byrtmingar och andra oönskade obalanser är alltså oundvikliga. Sedan är basun 16´ ett arv från företrädaren som alldrig skulle ha behållits. Stämman är av låg kvalitet med funktionsstörningar. Ytterst problematiskt är att den ärsvagare än trumpet 16´ i huvudverket. Balansen mellan bas och tenor blir störd. Felet kann inte alltid jämmnas ut med bordua 32´.

Korverket


tillbaka